Nieuwbouw Brugplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-11-2004 Recent is de bouwvergunning afgegeven voor de invulling van de kaalslag op het Brugplein. Deze hoek werd in de bevrijdingsdagen van oktober 1944 gebombardeerd. Het café Fisaan werd toen weggevaagd. 
Zestig jaar heeft het geduurd vooraleer er een bouwplan werd goedgekeurd.  
Pas in juli 2003 raakte bekend dat de nieuwbouw ingediend volgens het plan van Tarra architectuur haalbaar wordt. 
Maandag 12 november 2001 werd de uitslag van een prijsvraag bekend gemaakt. Het draaide om de -mogelijke -invulling van de kaalslag op de hoek Brugplein/Havensingel.

Maandag 12 november 2001 werd de uitslag van een prijsvraag bekend gemaakt. Het draaide om de -mogelijke -invulling van de kaalslag op de hoek Brugplein/Havensingel.
 

Wedstrijd kaalslag Brugstraat
Een ontwerp van het Bossche architectenbureau Tarra.
Hiermee won architect Jeroen van de Ven de eerste prijs. 
Het ontwerp TA 774 van Tarra Architectuur en Stedenbouw uit Den Bosch is de winnaar geworden van de wedstrijd voor de invulling hoek Brugstraat/Havensingel. Uit de 87 deelnemende architecten koos maandagmiddag 12 november 2001 de jury het ontwerp van Jeroen van de Ven voor de nieuwbouw op de markante kaalslag nabij de Diezebrug. De nieuwbouw moet een boegbeeld worden van ’t Zand, aldus de toelichting.
De uitslag van de wedstrijd, uitgeschreven door de gemeente, was door de Bond van Nederlandse Architecten in de Hogeschool aan de Onderwijsboulevard georganiseerd.
Op de hoek stond vóór de oorlog Hotel Fisaan dat tijdens de bevrijding in oktober 1944 door een bombardement werd vernield. Sedert die tijd bleef de hoek een kaalslag.
De gemeente zegt nog niet echt toe of het winnende ontwerp wordt uitgevoerd. Dat is afhankelijk van een projectontwikkelaar...

Het winnende ontwerp voor de Brugstraat/hoek Havensingel, maar dan gezien aan de zijde van de Dommel/Havensingel.
Toegevoegd is een impressie van de onderdoorgang naar de taluds van de Dommel.

Het jonge bureau Tarra Architectuur, gevestigd aan de Kruisstraat in Den Bosch, hoopt dat het ontwerp ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Invulling kaalslag Brugplein  bericht dd. 9 juni 2001.
 Door een prijsvraag krijgt de kop van de Havensingel/Brugstraat een eigentijdse invulling. De gemeente schrijft in het kader van haar architectuurbeleid een prijsvraag uit in samenwerking met de BNA en het Bosch Architectuur Initiatief. De opdracht is de kaalslag op het Brugplein zuidzijde in te vullen met een publieksfunctie [begane grond] en daarboven enkele appartementen met werkunits.
Het ontwerp van de winnaar wordt ook uitgevoerd. De bekendmaking van de wedstrijd voor architecten volgt dit najaar.

foto' s © gerard monté, 9 juni 2001. De locatie Brugplein zuidzijde, een kaalslag daterend van october 1944, krijgt door middel van een prijsvraag, een architectonische invulling. 

Er zijn 87 ontwerpen ingezonden door bureaus verspreid over geheel Nederland. De jury zal op 12 november 2001 de uitslag bekend maken. De jury bestaat uit: Van Heeswijk Architecten [Amsterdam], Architectenburo Van Zuuk [Almere],Herman Kerkdijk uit Eindhoven.


Terug naar boven