Onthulling Vaas van Vreugde

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-10-2003 Zondagmiddag4 oktober 2003 werd om 12.00 met enig feestelijk vertoon de ‘Vaas van Vreugde’ herplaatst. Het is een kopie van de oorspronkelijk stenen vaas die voor het station stond. Die vaas was een geschenk van de toenmalige winkeliersvereniging Bosch Belang in 1913 aan de stad.

De van diverse zijden belichte Vaas van Vreugde op het Julianaplein.  foto's © gerard monté, 5 oktober 2003.
- Onder: dr.Daniëls en diens kleindochter Marga Boelens-Daniëls met enkele foto's uit het familiealbum.
Daniëls was in het begin van de 20-ste eeuw de bewoner van de villa Van der Does de Willeboissingel 13.
-Links: De opmerkzame fotograaf zag in de beeltenissen het wiel dat deel uitmaakt van het Wapen van Rosmalen
.

foto's © gerard monté, 5 oktober 2003.

De werkgroep Kleine Monumenten van de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch beijverde zich een nieuwe vaas te laten maken in dit geval door de beeldhouwer Toon Grassens uit Gemert. Die procedure heeft nogal wat voeten in de aarde gehad door een afhoudende gemeente. Uiteindelijk is de herplaatsing van de vaas op het Julianaplein ook een erkenning aan de werkgroep, de beeldhouwer- van-weleer- Louis van Vreugde en Bosch Belang in de persoon van wijlen Louis Neefs die zich voor een terugkeer inzette.

Boven: Wethouder Van de Mortel tijdens diens toespraak in het gebouw van de GITP aan de Van der Does de Willeboissingel 13. Voorzitter van de Werkgroep Het Kleine Monument Nort Lammers temidden van Julia Neefs en Catharina Messchaert.
foto' s © gerard monté, oktober 2003.
-Boven en rechts: De onthulling met Julia Neefs en Catharina Messchaert en links wethouder Roderick van de Mortel en Piet van Leeuwe van Het Kleine Monument. 
-Rechts: Wethouder Roderick van de Mortel spreekt met een megafoon het publiek toe en rechts de weduwe van Louis Neefs, Julia Neefs en mevrouw Catharina Messchaert, vriendin van de dochter van Louis van Vreugde.

foto's  ©  gerard monté, 5 oktober 2003.

De taferelen op de vaas beelden de geschiedenis van ' s-Hertogenbosch uit. Aanvankelijk mocht de vaas van het stadsbestuur niet op het Stationsplein geplaatst worden, maar werd gekozen voor het Julianaplein. De reden: compleet met bloemwerken [3 meter hoog] zou het uitzicht op de Drakenfontein belemmerd worden. Le histoire se repête...
Na adviezen, zelfs van de bouwmeester van het station [1896], Eduard Cupyers ging het College alsnog overstag .Twee raadsleden J.Scheffers en F.J.van Lanschot , welke laatste om een proefmodel van gips had gevraagd, lieten hun keuze op het rozenperk voor het stationsgebouw vallen. De gemeenteraad nam het aanbod, ook van de beeldhouwer Louis van Vreugde voor een afgietsel, aan.
In 1913 volgde officieel de plaatsing in het bloemperk voor het station. 

De verwikkelingen rond dit geschenk van Bosch Belang, voorloper van de VVV, zou later nog een vervolg krijgen.. Maar het had intussen wel twee wereldoorlogen overleefd voordat het in 1978 vanwege een reconstructie elders werd opgeslagen. Op dat moment toonden zich al de tekenen van verval. In 1979 gaf de Rijksdienst voor Monumentenzorg - in tweede instantie - het advies dat verantwoorde restauaratie niet mogelijk was.. 

Het titelblad van de videoproductie.

foto's © gerard monté, 5 oktober 2003.
Harry Zwanenberg is de producer van een videofilm over de historie en het verloop van herplaatsing van de 'Vaas van Vreugde'. Samen met Toon Grassens [beeldhouwer] stelde hij een helder en informatief klankbeeld samen.
Beeldhouwer Toon Grassens die de replica maakte van de - oorspronkelijk - stenen vaas en meewerkte aan de video over de historie en makingsproces van de nieuwe vaas. Vaas van Vreugde bij avond, gezien vanaf het Kapucijnerlaantje.
foto © gerard monté, 6 oktober 2003.

In 1966 werden de drieldelige gipsen modellen van de vaas door de weduwe van Louis van Vreugde aan het gemeentebestuur aangeboden. Lange tijd lagen die opgeslagen op de zolders van de Moriaan. Louis Neefs nam in 1999 het initiatief van de Kring Vrienden van ' s - Hertogenbosch over tot restauratie en herplaatsing van de vaas, een gemeentetaak, aldus Neefs. 
Levensloop Louis Vreugde
Louis J. Vreugde werd geboren in 1868 in 's-Hertogenbosch en is overleden in Haarlem in 1996. Vreugde studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving. In 1900 vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar in Haarlem. Tussen 1903-1909 was hij docent figuurboetseren aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem.
Opvallend en als belangrijk geacht, hangen er werken van hem in het Tropenmuseum in Amsterdam: de borstebeelden in de hal, de Eerste Schipbvaart der Nederlanders naar Oost-Indië in de vestibule en de Indische Dweghert-verhalen op de 1e galerij.


Terug naar boven