Manfield brengt ‘historische‘ gevel terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2005 Manfield op de Pensmarkt brengt de historische gevel terug van de schoenenzaak op nummer 24. Dat perceel vormt met de modeboetiek Only [voorheen Fooks] op nummer 22 één kolossaal pand. Bij de renovatie van de winkel door Van den Bouwhuijsen is tegelijk de pui aangepakt: de marmeren platen uit de jaren 70 zijn verwijderd en het in kleur gevarieerd metselwerk van de bovenetages is tot op de begane grond voortgezet. Er komt nog een speciale verlichting die de nummers 22, 24 en 26 gaat aanstralen.
Het pand Pensmarkt 22, 24 was tot in d ejaren 70 van Janssens-Kitselaar die er een modezaak leidde. 

foto's © gerard monté, 21 april 2005
De gevel heeft niet echt een monumentale waarde. Het pand zelf wel.. De stijl van het metselwerk van de pui dateert uit de jaren 30.
Hoogenbosch heeft bij de renovatie van de winkel Manfield de gevelstijl doorgetrokken tot op de basement. De panden Pensmarkt 22, 24 en 26 worden alle drie gehuurd door de firma Hoogenbosch die de winkels Manfield, Pro en Only exploiteert..
Maar de panden zijn in particulier eigendom.

Bij ouderen staat Pensmarkt 22-24 nog bekend als de modezaak van Janssens-Kitselaar. De panden zij eeuwen oud, maar het metselwerk dateert van kort voor de oorlog. Het heeft in feite geen historische waarde, aldus de projectleider van Hoogenbosch René Verbruggen. Ook Pro, de rechts ernaast gelegen sportschoenenzaak van Hoogenbosch, kreeg onlangs een nieuwe gestuukte gevel en nieuwe kozijnen. De panden zijn eigendom van de Amsterdamse particuliere projectontwikkelaar Beekman [22 en 24] en nummer 26 van de Bosschenaar Van Diessen.