Gedoe om pui van Smits' schoenen

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-07-2011 | Gewijzigd op: 20-07-2011
Jaren heeft het geduurd voordat Smits Schoenen op Pensmarkt 10 mocht verbouwen en nog eens maanden duurt het voordat de gemeente een nieuwe entree goedkeurt. En...Smits Schoenen, dat al in 2008 door Joep Smits werd verkocht, mag nog steeds geen bord 'Dungelman Schoenen' op de gevel hangen....
De directie van Dungelman heeft er genoeg van. Er komt geen nieuwe entree. Die is al riant genoeg en die raampartij zou - naar 'de smaak' van een gemeenteambtenaar -met een staand muurtje moeten worden doorbroken, net zoals bij buurman Cool Cat.
De gemeente had bij het veel grotere pand van Cool Cat gezien dat de raampartij van de etages is doorgetrokken tot op de begane grond. [zie foto] Daardoor is de ingang bij Cool Cat in vieren verdeeld met twee ingangen !  Maar een dergelijke percellering gaat bij Smits niet op omdat dat pand veel kleiner is. 
De directie van Dungelman Schoenen had een historische entree gewild, maar die is tot 8 keer toe afgekeurd. Wat dat alleen al kost aan werkuren en andere bijkomende kosten,  zegt een woordvoerder.
Dan ligt er ook nog steeds een bouwaanvraag [!] voor de naamsverandering op de gevel: van Smits naar Dungelman. Maar om dat te fiatteren kost ook heel wat ambtelijke uurtjes. Die bureaucratie brengt met zich mee dat Smits - maanden na de heropening -  nog steeds Smits heet..

Overigens is dit niet het enige geval. Ons komen regelmatig de trage procedures voor bouwaanvragen van voor winkels en café's ter ore.

De historische pui van Cool Cat op Pensmakrt 26. De gemeente wilde die ook bij Smits toepassen. Daar heeft de directie van Dungelman, zoals Smits voortaan heet, voor gepast... De ingang van Smits is door het weghalen van de etalages verruimd. Maar de gemeente had daar een tussenmuurtje in gezien, net zoals bij de buurman Cool Cat... .
foto's © paul kriel, 20 juli 2011.

Bericht van maart 2011: Opening van nieuwe Smits, eigenlijk Dungelman Schoenen
Pensmarkt 10:
Het fonkelnieuwe interieur van Dungelman [voorheen Smits] dat door zijn kleurstelling en beperkte schoenpresentatie [van elke schoen maar 1 paar] veel ruimer lijkt.

foto © paul krilee, 10 maart 2011.
De schoenenzaak van Smits, die al meer dan vijftig jaar naast V&D op de Pensmarkt  zit, staat voor een grootscheepse verbouwing. De diepe, langgerekte zaak gaat er moderner en veel lichter uitzien. De glazen pui blijft, evenals de locatie van de kassa. Wat totaal verandert is de presentatie van de schoenen. Voorheen hele paren hangend aan haken;  voortaan liggend per rechter schoen.
Ook anders is, aldus bedrijfsleider Jurgen Kivit, de indeling. Achterin de zaak komen de kinder-, heren-, en dames gemakschoenen. Voorin de modeschoenen.

Smits Schoenen, een naam die na 95 jaar verdwijnt uit de stad.

foto © paul kriele, 28 februari 2011.


 

De naam Smits verdwijnt uit het straatbeeld en uit de Bossche zakenwereld. De zaak werd al in 2008, onder Joep Smits verkocht  aan Dungelmann Schoenen.
De grootouders van Joep Smits kwamen al in 1916 naar Den Bosch en vestigden zich toen met een schoenwerkplaats op de hoek Vughterstraat/St. Jorisstraat, tegenwoordig de Kookwinkel.
Dungelmann hoopt de verbouwing kort na carnaval af te ronden. De heropening staat gepland voor donderdag 10 maart 2011.Terug naar boven