50-jarige Jeroen Boschverkennersband beloond

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-11-2004 Vrijdagavond 19 november 2004 kondigde wethouder Roderick van de Mortel aan dat Bossche harmonieën en bands die zich regelmatig op straat vertonen, door de gemeente extra financieel ondersteund worden. Ook zet de wethouder zich in om de Bossche muziekkorpsen te laten deelnemen aan de Nationale Taptoe die zich volgend jaar voor het eerst in de Bossche Brabanthallen voltrekt. ‘De JB-verkennersband is met zijn -in nieuwe uniformen gestoken - representatief optreden een promotor van de stad, aldus van de Mortel die met dit douceurtje zijn waardering voor de band uitsprak.
.
Voorafgaand aan de boekpresentatie gaf de Jeroen Boschverkennersband m/v in de hal van het stadhuis enkele deuntjes weg. Een winterse bui had hen bij hun promenade, onderweg van de Geldersedam naar de Markt, een nat pak bezorgd-foto's © paul kriele, 19 november 2004.

jubileumboek rond Verkennersband
De toezegging van wethouder voor o.a.Cultuur Van de Mortel gebeurde in de Oranjezaal van het stadhuis waar aan Van de Mortel het eerste exemplaar van het boek en de cd rond 50 jaar Jeroen Bosch-verkennersband door voorzitter Jeroen Kuys werd aangeboden. Aan dit boek hebben de auteurs Marianne Keser, Frans van Gaal en de oud-bandlid en tegenwoordig hoofd stadsredactie Jos van de Ven meegewerkt.

De presentatie van boek en cd raakte door omstandigheden verlaat, want het jubileum is al op 26 oktober 2002 gevierd. De JBV-band heeft haar honk aan de Geldersedam waar ook de nieuwe uniformen in eigen beheer zijn gemaakt. Daar is inmiddels gestart met een gedegen opleiding voor de [aankomend] muzikanten. Dat gebeurt zo sprak, voorzitter Jeroen Kuys, met het oog op een bestendige toekomst. Want de JB-Verkennersband wil in ieder geval regelmatig in de stad en ver daarbuiten zijn gezicht laten zien

De aanbieding van boek en cd rond 50 jaar JBV-band.door voorzitter Jeroen Kuys aan wethouder Roderick van de Mortel.  De omslag van het jubileumboek en de voorzitter Jeroen Kuys van het bestuur van de JBV-band.
foto's © paul kriele, 19 november 2004.
 

De JBV-band is ontstaan om activiteiten van de verkenners op te luisteren zoals openingen van een nieuw gebouwde blokhut. 'Nu zijn we een jonge vereniging met veel activiteiten,' aldus Kuys die zijn toespraak besloot met de melding, dat de band nog meer naar buiten zal treden.' 

Voorzitter Kuys sprak over de uitstraling van de band. 'Die komt het beste tot uiting in de discipline en bij exercities. Uit de in 1952 opgerichte band zijn in de loop der tijd de Stadspijpers ontstaan [1985]. Ook van enkele carnavalsmuziekjes liggen de wortels bij deze verkenners.

Hopman Ed van de Mortel
Wethouder Van de Mortel haalde wat anekdoten aan over zijn voorouders. Overgrootvader Ed van de Mortel was in 1911 hopman van de -toen - niet katholieke verkenners. Van deze scouting waren ook joden lid. Activiteiten begonnen pas nadat de joodse gebedsdiensten waren beëindigd.

Van de Mortel haalde in zijn toespraak enige familieherinneringen aan.
Hendrik had als hoofd van de verkennerij voor zijn inspecties door het land vier padvinders aangesteld. Dat waren vier Bossche scouts van wie een Jan heette, de zoon van overgrootvader Ed van de Mortel.
Van de Mortel miste dit feit - als enige tekortkoming -in het boek. 

Monogram van prins Hendrik
Een bijzonder aandenken heeft Van de Mortel van zijn overgrootvader: Een zilveren speld met het monogram - de letter H- van prins Hendrik, de overgrootvader van koningin Beatrix. Bij dat monogram staat ook het verkennersteken, de Franse lelie. Letter en lelie worden letterlijk in zilver bekroond.Drie opnamen van de herdenking 's-Hertogenbosch 60 jaar bevrijd van hier 28 oktober 2004, waarop de nieuwe uniformen die de muzikanten sedert 30 april 2004 bij optredens dragen, goed tot uiting komen.
De nieuwe uniformen werden voor het eerst op Koninginnedag 2004 aan het publiek getoond.
 - foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.


Terug naar boven