Historische vlaggemast Stationsplein onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-10-2010 | Gewijzigd op: 04-10-2010
Zondagmorgen 3 oktober 2010 werd, na een officiële ontmoeting van genodigden in het pand van PSW [Stationspein 4], de door de technische Commissie van de Oeteldonksche Club gerestaureerde oude vlaggemast op het Stationsplein onthuld. Die ceremonie verrichtten wethouder Huib van Olden en Wil Barten van het gelijknamige sloop-en aannemersbedrijf Barten. Deze had zich bij de sloop van het  oude station [1993] over de mast ontfermd en onder zijn verantwoording laten restaureren.
'Dat korte verhaal heeft nog een lange achtergrond door de molens die dat karwei heeft [moeten] doorlopen,' zo lichtte de voorzitter van de werkgroep Het Kleine Monument  Nort Lammers toe. Lammers was overigens vol lof, niet alleen tegenover de initiatiefnemer Wil Barten, ook tegenover de gemeente en met name '.. de BAM, 'waarin wij een heel goede compagnon hebben gevonden.' 

Welkom door de gastvrouw van deze morgen Lia Hilhorst manager bij PSW dat in het pand Stationsweg 4 kantoor houdt, aan wethouder Huib van Olden.
Links de voorzitter van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch Joop Thissen en rechts de mannen van het Kleine Monument: Nort Lammers en naast Hilhorst Piet van Leeuwe.
De toespraak van Nort Lammers, voorzitter van Het Kleine Monument met in de zaal vertegenwoordigers van de gemeente en achteraan links vertegenwoordigers van Barten onder wie [uiterst links] Gerdjan Broeders hoofd uitvoering en Jeroen van Esch hoofd bedrijfsbureau [licht blauw overhemd] en nauwelijks zichtbaar Ed Barten broer van Wil.
Lia Hilhorst van PSW*, die een bondige toespraakje hield, kon de verleiding niet weerstaan de nieuwe huisstijl van het adviesbureau aan wethouder Van Olden en aan Nort Lammers, als voorzitter van de werkgroep Het Kleine Monument, als eersten te presenteren. 

*Het adviesbureau PSW, adviseert, onderzoekt en geeft trainingen aan instellingen en organisaties [ook de gemeente], die betrokken zijn bij werkgelegenheid. 
De ontvangstkamer van PSW op het Stationsplein 4, die bij deze ceremonie als gastheer optrad.
Daar was, naast vertegenwoordigers van de gemeente en Barten, ook een afvaardiging van de NS aanwezig.
Op de voorgrond Hans van Bavel, ook van Het Kleine Monument.

foto's © paul kriele, 3 oktober 2010.

Nordt Lammers ging in zijn relaas over de geschiedenis van dit project terug naar wethouder Roderick van de Mortel, die de aanzet gaf tot de aanpak van het restaureren. 'Met veel geduld, heel veel geduld, 'zei Lammers '...is er iets moois uit gekomen. Piet van Leeuwe de bescheiden voorzitter van de werkgroep heeft er hard aan getrokken. De werkgroep heeft het steeds wèrrum gehouwen.
Al met al toont dit verhaal de opkomst en de neergang van een klein object. Mede dankzij de gemeente en de BAM en de NS  is dit prachtige resultaat verkregen.'
Lammers bracht via een anekdote hitorie en heden weer tezamen: 'Als klein junkske was Wil Barten aan de hand van zijn vader al getuige van de aankomst en inhuldiging van Prins carnaval en van het wapperen van de Oeteldonkse vlag.
Maar dankzij mede de NS zal voortaan deze vlag op carnavalszondag aan deze historische vlaggemast wapperen,' zei een tevreden voorzitter, die nog eens aangaf dat NS het protocol van het hijsen van de vlag op zich heeft genomen.

-Rechts: vlnr: Nort Lammers en Piet van Leeuwe [beiden van Het Kleine Monument],  Joop Thissen [Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch], Wil Barten en wethouder Huub van Olden.
-Onder: Eerst moest de vlag ontvouwen worden door Wil Barten. De wethouder, Piet van Leeuwe en JoopThissen kijken toe.
Om de eindjes van de vlaggemasttouwtjes goed aan elkaar te knopen was enig technisch inzicht vereist....
-Rechts onder: Het hijsen van de Bossche vlag aan een 114 jaar oude -ooit lantaarnpaal - nu vlaggemast.


foto's © paul kriele, 3 oktober 2010.


-Boven: Wil Barten en wethouder Huib van Olden bij het koperen gedenkplaatje met tekst:
Op 3 oktober 2010 is deze historische vlaggemast aangeboden aan de burgerij van 's-Hertogenbosch.
-Rechts boven: de mannen van de Technische Commissie van de Oeteldonksche Club die de mast en het voetstuk hebben gerestaureerd vlnr.:  Ton Meulenberg [staalwerk], Mari Blatter en Ben van der Aa [schilderen].
-Rechts: Na 114 jaar [vanaf 1896[ is de vlaggemast van architect Cuijpers, die het tweede station bouwde, weer op zijn stek teruggekeerd.

foto's © paul kriele, 3 oktober 2010.

Wethouder Huib van Olden keerde even terug naar de Open Monumentendag  2010: 'Het is een heel verhaal. Het beleven, ervaren en voelen van monumenten. of ze groot zijn, of klein, zo heb ik'nu wel gehoord en begrepen.'
Van Olden personificeerde de mast in zijn verteld verloop van dit project: 'De mast die nu weer mee mag doen in de komende generaties. Maar die eerder werd verwaarloosd en met stickers was beplakt en als fietsenstalling dienst deed.
Wat is er mooier als Klein Monument dit te mogen beleven, evaren en te mogen voelen. Deze mast is daar een typisch voortbeeld van,' sprak Van Olden.

Zie ook artikel dd . 24 september 2010  Herplaatsing stations vlaggemast.

Terug naar boven