Premiƫre 'Onze Parade Verhalen'

Gepubliceerd op: 09-01-2009 | Gewijzigd op: 06-02-2009
Initiatiefneemster van het project Paradeverhalen Imke van Dillen.

foto © paul kriele, 8 januari 2009.
Donderdagavond 8 januari 2008 voltrok zich in TheateradParade de premiëre van de film 'Onze Parade Verhalen',  een initiatief van Imke van Dillen van Orgidee.
De afgelopen jaren hebben tal van vrijwilligers/sters verhalen genoteerd van Bosschenaren die hun ervaringen/ herinneringen aan de Parade aan hen vertelden.

De overbekende huifkar, waar vanaf vele Paradeverhalen zijn vastgelegd, met op de bok gastvrouw Imke van Dillen en theaterdirecteur Harry Vermeulen.

foto © paul kriele, 8 januari 2009.

De avond begon met een welkom door Harry Vermeulen, de directeur vanTheateradParade. 
' Vermeulen heeft  de kar getrokken van dit ititiatief, waarmee de Parade verhalen zichtbaar zijn geworden er er een band is gelegd met het publiek,' aldus Imke van Dillen in haar welkom.
Zij noemde specifiek de eregasten met bijna het  voltallige College van B&W en bisschop Hurkmans die  [op de Boulevard]en in de film]  zijn herinneringen aan zijn priesterwijding [1972] vertelde. Daarnaast werd ook speciaal Geert Overdam, directeur van de Boulevard, genoemd.

Bisschop Hurkmans was niet de enige bisschop die deze avond langskwam, ook mgr. Diepen kwam in een herinnering van mevrouw Baudoin, minder positef voorbij en dankzij voormalig hoofdredacteur van het Brabants Dagblad Tony van der Meulen, werd nog eens emeritus bisschop Jan Bluyssen prominent in beeld gebracht.
Zaterdag 10 januari 2009 heeft Van der Meulen een column over Bluyssen in de krant.
Verder in de rij: burgemeester Rombouts en de  wethouders Jetty Eugster, Bert Pauli en Rodney Weterings.

foto © paul kriele, 8 januari 2009.

De avond bestond uit een poëzie -en theaterdeel [Terugspeeltheater Draad] en na de pauze muziek door Jan en Hans Tervoort en de premiere van de Onze Parade Verhalen. In het poëziedeel droeg de toneelmeester Gé van Berkel, die zich als een stadsdichter profileert, een gedicht voor.
In de Theaterzaal, die nagnoeg geheel was bezet, hadden ook de talrijke sponsors plaatsgenomen en de vele vrijwillig[st]ers, die aan dit project hebben bijgedragen.
Imke van Dillen vertelde over het verloop van dit project dat bij haar was begonnen toen de gemeente de flyer 'Denk mee met de Parade' verspreidde en er twee architecten voor een herinrichting werden geselecteerd, te weten Peter Lubbers uit Den Bosch en de Rotterdammer Paul Achterkerk [Quadraat].
'Toen kreeg ik de kriebels. Ik heb op die Parade zoveel meegemaakt. Mijn drive is de persoonlijke geschiedenis van velen zichtbaar te maken om daarmee architecten en kunstenaars te inspireren.' aldus van Dillen.
Zij heeft met tal van vrijwillig[st]ers die 350 verhalen verzameld. Dat begon op Moederdag mei 2008, via de evenementen de Vestingloop, Den Bosch zingt,  St.Jansdag, Hip hop in Duke Town [toen ipv de huifkar een Roze Cadillac door Solojongeren werd ingezet], Theaterfestival de Boulevard. Die Boulevard heeft een enorme impuls gegeven. Toen zijn er 150 verhalen verzameld. Vervolgens nog Bourgondisch 's-Hertogenbosch, KlubKOe, en het Kerstlabyrinth in welk project het hart en de ziel van het plein werden gevangen.

Na Imke's introductie werden in de theaterzaal met Bossche en niet Bossche inwoners olv Tjitske nog enkele Paradeherinneringen vastgelegd en vervolgens  à l'improviste [wat de kern is van het terugspeeltheater] met tekst en muziek door drie acteurs [Zoethout, Marius Linsen en Voskuil] en enkele muzikanten uitgebeeld.
Tot degenen die vanuit de zaal nog een herinnering mochten vertellen behoorden :
-Dorty Reelick -van der Bruggen, vroeger woonachtig in de Kerkstraat en als kind op de Parade speelde
-mevrouw Baudion die als kind lopend naar school aan de Papenhulst de toenmalige bisschop mgr. Diepen  tegenkwam. De statige bisschop, die onderweg naar de St. Jan haar pad kruiste, dwong haar te knielen en zijn bisschopsring te kussen..  
-Jan Jaap van Hoeckel, die in de jaren 70 een reclamebureau had aan de Parade en over zijn ontmoeting en gesprek met een drugsverslaafde vertelde.
 -Véronique Bosmans die in 1985 oog in oog stond met paus Johannes Paulus II en hem voor café 't Pumke, waar de familie Bosmans woonde, een bos geel/wiitte bloemen aanreikte.  
-Ook mevrouw 'Ivonne' van het Jeroen Boschziekenhuis, welk ziekenhuis elke twee jaar een musical opvoerde en opvoert in het Casino/TheateradParade, greep de uitnodiging een verhaal te komen doen met beide handen aan omdat ze nu, in plaats van achter de schermen [waar ze als productiemedewerkster thuishoorde],  ook eens voor de schermen '..op het grote toneel van de schouwburg kon staan..'.

Tony van der Meulen [op de bok] verklapt alvast in zijn Paradeherinnering de column van aanstaande zaterdag [10 januari 2009]. Op de achtergrond de hoofdfiguur daarin emeritus-bisschop Jan Bluyssen.
Hans [l] en Jan Tervoort brachten, resp. zingend en piano spelend een Paradelied. Hans Tervoort heeft met teksten [flyer] en 'visdualisatie bijdragen geleverd aan dit project .

foto's © paul kriele, 8 januari 2009.

Voordat na de pauze de premiëre van 'Onze Parade verhalen'  ging draaien, speelde Jan en zong Hans Tervoort een Paradelied.
Fragment van Paradelied van de Tervoorts:
Onder de bomen van de Parade liggen de herinneringen van vele Bosschenaren
vele levens liepen anders.
Die bomen weten van lief en van leed.

In de film van Frank van Osch, die door zijn onthutsende en emotionele momenten van het begin tot het einde boeide, kwamen ook hilarische taferelen in beeld. Maar het meest aansprekelijk waren de combinaties van een traan en een lied, zoals Van Maasakkers Toots Tielemans nazong. 
Daar was het komische verhaal van de Dansmari's dat dramatisch eindigde met het verlies van een van hun vrienden -Jouke Luttik- die tijdens het eerste optreden van de Dansmari's op de Parade in elkaar zakte.
Of  het optreden van Toots Tielemans bij Jazz in Duke Town, waarover Gerard van Maasakkers vertelde en een ten huwelijk vragen tussen twee meiden. Dat moment voltrok zich tijdens de Boulevard 2008 in de Late Night show.
Maar ook bisschop Hurkmans met  zijn jeugd- en priesterervaringen en de stadsbeiaardier Joost van Balkom die schedels van Bosschenaren heeft opgegraven en mee naar huis nam en op de piano zette, kwamen in beeld. Met zijn  min of meer luguber verhaal verwees Van Balkom naar de functie van kerkhof die de Parade in vroeger eeuwen had...
En uiteraard ook de, op verzoek van Mgr. Diepen, de ringkussende mevrouw Baudoin..

Kunstprojecten
Parallel aan de premiëre afficheerde Imke van Dillen nog het kunstproject van Marjan van Heeswijk die uit de kleinoden die bij de verhalen werden aangedragen, een kadelaar maakte. Dan is er de portrettengalerij, gemaakt door Hanneke Gommers, waarvan de kandidaten van de portretten door Max Leenheers van Ritmeester sigaren zijn aanbevolen en tot slot Marjon Zijlstra die de hele campagne  fotografisch vastlegde.
De Parade ligt vast gegrifd bij velen, het is  een plein dat wordt en werd bezongen en waarover in alle toonaarden werd verteld. Met dit materiaal van 350 vastgelegde verhalen kan zo'n plein nimmer uit 's mensenheugenis verdwijnen..
Linken zie ook Paradeverhalen uit de lucht
Opening door kardinalen van labyrinth