Laurentien opent alfabetiseringsdag in JB-centrum

Gepubliceerd op: 08-09-2010 | Gewijzigd op: 10-09-2010
Vandaag- donderdag 8 september 2010, in een druilerige regenbui kwam prinses Laurentien met de AA63 Volvo en geëscorteerd door drie motoragenten aan bij het Jeroen Boschcentrum. De prinses die als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven de voorvechtster en ambassadeur is achter ‘het verminderen van de ongeletterdheid bij volwassen en het voorkomen daarvan bij kinderen,’ zoals zij later in haar toespraak aangaf, was de eregast en spreekster op een congres dat op deze internationale Dag van de Alfabetisering 2010 plaatsvond.
Gedeputeerde Brigite van Haaften en burgemeester Rombouts verwelkomden de prinses, oomzegger van Pieter van Vollenhove, die het centrum in de Hinthamerstraat drie jaar geleden officieel opende, van onder een paraplu.
Aan de overkant van straat vanachter de opengeschoven gordijnen beleefden de zusters deze ontmoeting als de dag van hun leven.

Aankomst bij het zusterklooster in de Hinthamerstraat, waar op 8 september 2010 de nonnetjes de aankomst gade sloegen. De zuster van Liefde in het generalaat op Hinthamerstraat 164 bekijken vanachter de opengeschoven vitrage de aankomst van de prinses.

foto's © paul kriele, 8 september 2010/10.50 uur.
Gedeputeerde Brigite van Haaften en burgemeester Rombouts verwelkomen in een regenbui de prinses. Boven: De pers verdrong zich om deze unieke gebeurtenis die zich afspeelde in een langgerekte stand op het voorplein van het Jeroen Boschcentrum. De  voorzitter -Jo Timmermans- van de Stichting Jeroen Bosch staat in blauw pak op de achtergrond.

Buiten liep de prinses langs een langgerekte stand waarin een even lange koek [die voor de consumptie tot 24 ontbijtkoeken wordt versneden], aldus Eric Welles, marketing manager van Bolletje uit Almelo toelichtte.
Van de tv-kok Rudolph van Veen kreeg Laurentien een spuitzak met dikke zoetigheid toegestopt, waarmee zij enkele dikke letters van het motto van deze dag: ‘ Taal smaakt naar meer neerzette.
Deze dag werd ook aan de Bolletje-bakkers in opleiding aan het Agrarisch Opleidingscentrum Oost [AGO] hun taaldiploma uitgereikt. Bij Bolletje werken 400-450 mensen merendeels in de productie. Nederlandse taal is een onderdeel van het traject lesgeven, zei de Almeloer Welles.
Tv-kok Rudolph van Veen had een reeks aankomend koks van Bolletje om zich geschaard die meewerkten aan de opmaak van een meterslange ontbijt. De tv-kok Rudolph van Veen liet Laurentien met een gebaksspuit met suikergoed de laatste letters van 'Taal smaakt  naar meer' spuiten.

Na een welkom door de tv-persoonlijkheid Catharine Keyl, die ‘Den Bosch’ complimenteerde met de uitspraak, dat zij de Stad van de Smaak is, die zij altijd is. Rombouts moest haar daarop corrigeren, omdat het dit jaar de Hoofdstad van de Smaak is!
Naast de prinses drs. Henny . Morshuis, die kortgeleden werd benoemd tot algemeen directeur van het CINOP, begeleidt de eregaste naar de ingang. Het voorplein van het Jeroen Boschcentrum
   Hierboven: de prinses ziette op de uitnodiging van Jo Timmermans een handtekening in het gastenboek van het Jheronimus Bosch Art Center.
Links: de rij eregasten met vlnr.gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema, burgemeester Rombouts, prinses Laurentien,  en dan de directeur van het CINOP, drs. Henny Morshuis en Jo Timmermans
.

foto 's ©  paul kriele, 8 september 2010.

‘Ja maar, zei de handige Catharine,’de Stad van de Smaak is zij altijd. Daar staat Den Bosch om bekend, maar Hoofdstad van de Smaak’ is zij maar eventjes,’ antwoordde Keyl gevat. Keyl had intussen gelezen dat niet in het lager onderwijs, maar in het voortgezet onderwijs het probleem van de ongeletterdheid lag.
Rombouts haalde in zijn welkom de incidenten rondom het Rivierenplein aan waarbij uiteindelijk de gemeente de politie in contact bracht met de ouders van de Marokkaanse oproerkraaiers. Het bleek uit die gesprekken dat zij van niets wisten, of omdat ze krant niet lazen, of omdat ze ongeletterd waren. Toen heeft de burgemeester de Imam gevraagd in het vrijdaggebed een woordje te spreken dat er enkele gezinnen onderdoor zouden gaan. De Iman sprak letterlijk en figuurlijk de taal van deze groep Marokkanen.

Op deze manier hebben we met de laaggeletterden gedeald, aldus de burgemeester
‘ Volgens de statistieken zijn in Nederland 1,5 miljoen mensen, ofwel 13% van de bevolking ongeletterd, waarvan de meesten allochtonen. In Den Bosch is dat 12 % van de 140.000 ofwel 13.000 personen. Dat zijn schrikbarende cijfers, zei Rombouts Door die problemen worden zij vaak uitgesloten. Dat is zorgelijk.
Wethouder Bart Eigeman is verantwoordelijk voor dit participatiebeleid. In het onderwijs door leesmoeders bij Turken en Marokkanen op huisbezoek te gaan en door ambtenaren de stukken eenvoudiger te laten schrijven en door een leesplein in de bibliotheek in te richten, komen we aan dit probleem van analfabetisme tegemoet.
Sprak Rombouts tot slot en complimenteerde de prinses als voorvechtster van deze problematiek. ‘Ik prijs u gedrevenheid en de gepassioneerde manier waarop u uw werk doet. Dat houdt u lang vol!’

   
  Hierboven: Het interivew dat Catharine Keyl Koos Vervoort afnam. Links staat Ria van Hanegem die Koos het schrijven heeft geleerd.
Links en boven: Prinses Laurentien complimenteert Koos en omhelst hem na d eontvangst van het eerste exemplaar van 'Dit is pas het begin' dta Koos met /dankzij zijn vrouw schreef.

foto's © paul kriele, 8 september 2010.

Voormalig laaggeletterde auteur Koos Vervoort
Daarna was het het woord aan de ex-analfabeet Koos Vervoort die de prinses zijn boek ‘Dit is pas het begin’ dat hij uiteindelijk dankzij zijn vrouw Ria van Hanegem heeft kunnen schrijven, aan de prinses mocht aanbieden.

Uit het interview dat Catharine Keyl hem afnam bleek, dat hij zich al een leven van 45 jaar lang als minkukel of nietsnut had gevoeld. Koos: 'Door de computer ben ik door de mand gevallen en ben lessen gaan nemen. Mijn vrouw heeft me uiteindelijk naar die cursus gedouwd.
Je ziet dat alles groeit en jij kunt het niets opschrijven. Je mist het meedoen. Maar het ergste vond Koos nog dat mensen die wel wat konden lezen en schrijven, durfden te zeggen dat ze niet op cursus wilden.
'Mijn vrouw wist in ons trouwen niet eens dat ik niet kon schrijven.'
Koos hield dat – uit schaamte -voor haar en de buitenwereld met smoesjes uit beeld.
Maar hij vond het doodeng om de prinses nu zijn boek aan te kunnen bieden.’Ik beef als een rietje,’ gaf hij aan Catharine Keyl toe.

Toespraak Prinses Laurentien
De prinses, die zich eerst verontschuldigde dat zij niet  zo mooi kon spreken als haar voorgangers, 'Ik vind het zo geweldig en moedig dat Koos zijn leven en ervaringen terug heeft gegeven aan de samenleving. Zonder hem zouden we nergens zijn. In het boek 'Dit is pas het begin' staan alle levensverhalen van Koos. Daar draait het juist om.

Het is,' aldus de prinses, 'geweldig om steeds mensen te ontmoeten. Ik ken er al zovelen, maar ik hoop steeds meer mensen te ontmoeten die ik niet ken en graag wil leren kennen.
Op deze dag 
We staan bij het punt dat de strijd tegen de laaggeletterdheid op een cruciaal punt is gekomen. Het gaat er om laaggeletterdheid te verminderen bij volwassenen en te voorkomen bij kinderen. Hier in het mooie Den Bosch. Maar er is meer. Vandaag gebeurt het dat in de hele wereld laaggeletterdheid centraal staat.
Het probleem vraagt erom actie te ondernemen,' aldus Laurentien die pleitte voor samenwerking. 'We moeten het aanpakken en het moet nú gebeuren. Het vrijblijvende moet er vanaf en dan kijk ik even streng naar burgemeester Rombouts, gemeenten spelen daar een belangrijke rol in.' 

Uitreiking Alfabetiseringsprijsvragen 
VoorleesExpress van Cultureel Projectbureau SodaProducties won de hoofdprijs van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010. VoorleesExpress ging ook met de Achmea Publieksprijs naar huis. De projecten ‘de Slimme Nieuwslezer’, ‘Philips Employability Center’, ‘Taal Centraal’ en ‘Protocol Dyslexie mbo’ wonnen in de diverse subcategorieën.

De Nationale Alfabetiseringsprijzen worden jaarlijks tijdens de Dag van de Alfabetisering uitgereikt aan projecten die zich actief inzetten voor de bevordering van basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) reikte de prijzen uit.