Breed opgezet en rijk geïllustreerd ziekenhuisboek

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-07-2011 | Gewijzigd op: 06-07-2011
De oud- archivaris van de Godshuizen, de historicus Rob Wolf, deed een breed archiefonderzoek en interviewde tal van dokters/specialisten en oud-medewerkers van [voormalige] Bossche ziekenhuizen.
Dat werk, dat enkele jaren in beslag nam,, is vastgelegd in een lijvig/dik boek waar velen iets van herkenning uit de tijd van de drie Bossche ziekenhuizen [Joan de Deo, Carolus en Grootziekengasthuis] in zullen terugvinden.
Dat samengaan was overigens ook de eis van de minister bij de geplande nieuwbouw van het Jeroen Boschziekenhuis en de opening daarvan door prins Willem Alexander [24 juni j.l.]. Dat feit vormde tevens de aanleiding tot het schrijven van dit boek dat de titel mee kreeg: ‘Beter worden, het ziekenhuis van de stad van Jeroen Bosch'.

'Beter Worden', een lijvig en ruim 250 pagina's dik boek is een productie van Wolfaert Uitgevers en Projecten uit Den Bosch.
 

‘Het Groot’ komt voort uit een eeuwen oude instelling, ooit katholiek, waarvan de Trierse nonnen met hun 'zwevende' kappen een markant beeld vormden. Inmiddels is dat katholiek in meerdere opzichten ook weer achterhaald. Niet alleen maatschappelijk, ook organisatorisch en qua opzet van een gebouw voor gezondheidszorg. Een dergelijk mammoet ziekenhuis met 800 bedden en tal van maatschappen met ruim 200 specialisten, die in een nieuwe organisatie werden geperst, is niet van deze tijd. Maar zo lang duurde de procedures die leidden tot de nieuwbouw op Willemspoort.

Rob Wolf biedt in 36 hoofdstukken aan de hand van verhalen en anekdoten een divers beeld van die oude en nieuwe organisaties en de mens achter de doctor en ‘de zuster’ en de manier van verplegen en [technisch] behandelen. Het laatste raakt juist dat precaire onderwerp als leven en dood, waarbij de religie nog eens om de hoek komt kijken door de mening van bijv. een oud-dominee en enkele verpleegkundigen.
Dit groots document loopt van 1274 [ontstaan Groot Gasthuis] via 1815, het jaar waarin dankzij Napoleon het toenmalige Gasthuis werd ongezet in Groot Ziekengasthuis], naar de nieuwe ziekenhuizen Carolus en Joan de Deo die in elkaar opgingen naar - weer - het Grootziekengasthuis. Dat kortweg GZG, vormde de grootste werkgever van de stad. Deze neerslag eindigt met het meest belangrijke levensaspect: gezondheid en geneeskunde.

Kortom ‘Beter Worden’, dat door Wolfaert Uitgevers en Projecten werd uitgegeven, is ‘een boeiend en rijk geïllustreerd’ boek, schreef dr. Willy Spaan [voorzitter Raad van Bestuur] in zijn voorwoord. Dat boeiend is voor de een de literatuur en voor de ander de plaatjes.



Terug naar boven