Eerste zonverlicht fietspad in Groote Wielen

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-06-2008 Op woensdagmiddag 21 mei 2008 heeft wethouder Jetty Eugster in Rosmalen met een stel kinderen het eerste zonverlichte fietspad opengesteld. Die staan langs een bijna 2 km lang pad in de wijk Broekland [de Groote Wielen].
Na afloop was er een prijsuitreiking aan de schooljeugd die deelnam aan een energiezuinige themaperiode,die afgesloten werd met een stoepkrijtwedstrijd. Op de basisschool De Groote Wielen is een expositie te zien ihkv die energiezuinige aanpak. Het fietspad, waarlangs de 72 lantaarnpalen staan, gaat uiteindelijk de hele wijk De Groote Wielen verbinden. 
De lantaarnpalen in de wijk Broekland gaan voortaan branden op zonne-energie.
foto's © jan zandee, 21 mei 2008.
De lantaarnpalen in Broekland zijn daarmee de eerste lantaarnpalen bij fietspaden die dat systeem hebben.
 
Verder hebben de kinderen op school gedurende zes weken nader kennis gemaakt met het thema duurzame energie. Dit project is op 21 mei afgerond met een wedstrijd stoepkrijten en een expositie in de school.

Speeltoestel op zonne-energie Om het belang van zonne-energie te onderstrepen, is voor de kinderen uit de wijk een speciaal speeltoestel geplaatst. Dit speeltoestel heeft de vorm van een zonnebloem waaraan een zonnepaneel is bevestigd. Als de zon schijnt, draait de zonnebloem. De kinderen kunnen dit stoppen door zelf schaduw te maken. 
De jeugd van de basisschool De Groote Wielen hadden aan een wedstrijd straatkrijttekenen meegedaan.
foto's © jan zandee, 21 mei 2008.
Op deze woensdagmiddag werd een speeltoestel waaraan een zonnepaneel is bevestigd onthuld.
 

Groene stroom
Mocht de zon minder schijnen, dan wordt er elektriciteit vanuit het net onttrokken. Ook daarbij gaat het om duurzame elektriciteit. Want sinds 1 januari 2008 heeft de gemeente ’s‑Hertogenbosch 100% groene stroom voor al het eigen energieverbruik, dus ook voor de openbare verlichting. Duurzame wijk De Groote Wielen is een wijk die duurzaam wordt gebouwd en het milieu daardoor aanzienlijk minder belast. Zo worden alle woningen qua energieverbruik 25% onder de landelijke norm gebouwd. Regenwater wordt niet afgevoerd naar het riool, maar blijft in de wijk en wordt daar op natuurlijk wijze gezuiverd. Ook wordt er hout met het zogeheten FSC-keurmerk toegepast. Dit betekent dat veel van het hout dat in De Groote Wielen wordt gebruikt uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is.   

Terug naar boven