Met boek & congres afsluiting Bosch' onderzoeksproject [ BRCP]

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-04-2016 | Gewijzigd op: 18-04-2016
Op zaterdagmiddag 16 april 2016 werd in he Jheronimus Bosch Art Centre met een driedaags internationaal congres getiteld 'Jheronimus Bosch: His life and his work' en de uitgave van de tweedelige publicatie van het Bosch Research and Conservattion Project [waarin haar conclusies staan vervat], het proces, dat leidde tot de Jheronimus Bosch Expositie, afgesloten.

-Links: Burgemeester Ton Rombouts en museumdirecteur Charles de Mooij in gesprek met  een van de panelleden.--Rechts: Gastheer van het JB-Art Centre
Jo Timmermans met een JB-stropdas
.
-Links onder: De intake met fotograaf Henk van Esch [r.].

foto's © monroe warshaw, 16 april 2016.

Een gezelschap van 140 wetenschappers, onder wie erkende Bosch-autoriteiten als Jos Koldeweij, Larry Silver, Ron Spronk, Eric de Bruijn en Matthijs Ilsink, afkomstig uit de hele wereld, met zo’n 30 nationaliteiten, luisterde drie dagen lang naar 29 presentaties en discussieerde met elkaar over de uitkomsten van het BRCP. Duidelijk werd dat er in het atelier van de familie Van Aken (gevestigd in De Kleine Winst), door de leden ervan, vele belangrijke schilderijen zijn gemaakt, waarin in ieder geval de meesterhand van één genie: Jheronimus Bosch, die later verhuisde naar het huidige pand van Invito, te herkennen is.

   
  -Links boven: de panelleden Uiterst links Larry Silver van de Universiteit van Pennsylvania. 
-Links: de leden van het BRCP
vrnl.: Mathijs Ilsink, Jos Koldeweij,
Friso Lammertse,  Eric de Bruyn en dan Ron Spronk.
-Boven: De kerkzaal van het Jheronimus Bosch Art Centre
.

foto's © monroe warshaw, 16 april 2016

De eerste dag werd afgesloten met een officiele ontvangst van het gezelschap door burgemeester Rombouts in het Stadhuis, waarmee hij het grote belang van dit congres onderstreepte.
“Een bijzonder geslaagd sluitstuk van het BRCP, dat weer de nodige belangrijke gegevens over Jheronimus Bosch, zijn werk, zijn opdrachtgevers en zijn bronnen opleverde”, aldus Coen Free, vice-voorzitter JBAC.

Met als enige minpuntje, dat het Brabants Dagblad geen woord eraan gewijd heeft. Terwijl het BRCP toch de basis geweest is van de Jheronimus Bosch tentoonstelling en al die andere activiteiten in onze stad. “Een grote misser van het Brabants Dagblad”, aldus Coen Free.

In zijn dankwoord beloofde de heer Jo Timmermans dat er over vier jaar weer zo’n congres in het JBAC georganiseerd zal worden.

-Boven: De achterkant van de Hooiwagen
met houtstructuuronderzoek kan men de leeftijd
van de lijst bepalen.
-Rechts: de Boschshop.

foto's © monroe warshaw,16 april 2016.Terug naar boven